Donderdag 24 januari 2008

Nadat ik wat moeilijk op gang kwam door een tergend trage treinreis terug naar Amsterdam en een te korte nacht slaap, kwam ik om drie uur in de middag aan bij het kloppend hart van het IFFR; Congrescentrum De Doelen. Het anders onopvallende gebouw wordt elk jaar rond deze tijd smaakvol ingericht met hippe lage banken, kleurige tafels en stoelen en perfect uitgelicht met paarse en roze lampen. Stap je het centrum binnen, dan waan je je in de duistere droomwereld die film is. Buiten is het guur en doet de felle zon pijn aan de ogen, binnen is het halfduister, gezellig en paars.

Ik besluit eerst mijn gastenpas op te halen op de derde verdieping van De Doelen; bij de gasten- en persbalie. Maar nog voordat de roltrap mij een verdieping hoger heeft kunnen brengen, hoor ik mijn naam van beneden. IFFR-programmeur Kees Brienen gebaart druk naar me van onderaan de roltrap. Als ik weer beneden aangekomen ben, pakt hij mijn hand en brengt me bij de Iraanse cineast...