Total bodyscan

Tegenover me in de spreekkamer zit een man van middelbare leeftijd. Goed gekleed, type directeur of manager. Ik werp een blik op zijn dossier. Het is jaren geleden dat hij zijn huisarts heeft bezocht. ‘Voor de zekerheid heb ik een total bodyscan laten maken,’ begint hij. ‘Ik heb geen klachten maar dacht toch… Ja, je weet het niet, ik word dit jaar zestig. Nu hebben ze gezien dat ik misschien aderverkalking in de bloedvaten van mijn hals heb.’ Terwijl hij zijn verhaal doet, legt hij een glimmende folder op mijn bureau. Op de voorkant prijkt een foto: een bankgebouw met op de voorgrond een keurige zakenman die in een grote auto stapt en onderwijl nog even snel een telefoontje pleegt. Over de foto staat in grote letters de tekst ‘Business Body Scan’. Eronder de naam van het bedrijf: Prescan.

Prescan biedt ‘preventief medisch onderzoek voor iedereen die wil weten hoe het met zijn of haar gezondheid is gesteld’, zo staat in de folder. Onder het grote...