Lady Gaga was in het land. Ik moet de afgelopen twee jaar als een oudje zijn ingedommeld, want het fenomeen is totaal langs me heen gegaan. Misschien omdat ik een afkeer heb van overdreven gedigitaliseerde geluiden en beelden. Zoeft te gladjes langs. Zonder onvolkomenheden blijf je nergens aan haken.

Tijd om me in te lezen. Gevleugelde uitspraak: ‘Ik draag zelfs hoge hakken in bed.’ Ongelooflijk, vond ze zelf klaarblijkelijk ook. Ben ik me daar een partijtje gek! Namedropping: Warhol, Lennon. Die waren namelijk ook gaga, met hun kapsels en brilletjes, ja toch, niet dan. Aandacht trekken als kunst is al zo oud als de kunst zelf, maar waarom wil iemand Warhol zijn nadat Warhol het was? Ze heeft ook Elton John zover gekregen dat hij het meespeelt, mét brilletje. Dat is gek aan dit gekke fenomeen: ze kan niet zonder die van toen. Een plejade van ouwe lullen wordt afgestoft.

Wetenschappers komen van pas, die kunnen het fenomeen duiden voor achterblijvers zoals ik. Een Belgische...