Ik heb hier wel eens paard of twee genoemd en moet ermee oppassen, want er waart al een paardenvirus over dit land. Koeien verdwijnen, knollen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er worden getallen genoemd van een half miljoen en de term ‘horsificatie’ is gevallen. Er bestaan paardenmensen en mensen met paarden, althans, dat zeggen zij die zich paardenmens noemen.

Mannen vinden de paardenliefde van vrouwen verdacht. Maar hier geen les in de anatomie van het vrouwenlichaam of de juiste rijhouding, die een einde zou maken aan hun vunzige vermoedens. Ik wil schrijven over het paard dat ons niet meer bij kan benen. Juist nodigde ik een vriend uit voor een tochtje met de Hannoveraan. Bij gebrek aan een tweede Hannoveraan nam hij de mountainbike. Ik had me voorgesteld dat we keuvelend door het bos zouden rijden, maar eenmaal op weg bleek het tempo van de fiets veel hoger dan dat van het paard. Alleen in galop kon ik hem inhalen. Ik dacht aan die Franse wielerwedstrijd tien jaar...