Tijd van leven

Is er een tijd waarin u liever had willen leven?

‘Qua stijl had ik graag in de periode jaren twintig-zestig willen leven: alles wat na mijn geboorte is gemaakt, vind ik verschrikkelijk. Ik wind me regelmatig op over nieuwbouw, ik kan me niet voorstellen dat als mensen over tweehonderd jaar naar het Ibis-hotel naast het Centraal Station in Amsterdam kijken, ze zullen zeggen: “Goh, wat hebben ze dat toen mooi bedacht. Ongelofelijk.” Dat de jaren tachtig nu terug zijn in de mode is ook erg: die vieze kleuren en lelijke vormen die helemaal niet bij mensen passen. Soms denk ik: o, mijn oma zou hier moeten zitten, ze zou een rolberoerte krijgen van al die lelijke uitgebleekte broeken die tot net onder je kruis hangen.’

Hoe deelt u uw tijd in?

‘Mijn werk is heel onregelmatig, maar we hebben wel de regel dat we om de beurt “hoofd-thuis” zijn. Ik heb een grote stap genomen om volgend jaar geen toneel te doen. Momenteel repeteer ik voor een prachtig stuk, Augustus: Oklahoma...