Tijd van leven

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Om iets met mijn handen te doen. En voor dingen die ik belangrijk vind die geen geld opleveren. Het is goed om zo nu en dan iets te doen waar geen professioneel belang bij is. Nederland stond lang bekend als een land van vrijwilligerswerk, dat is behoorlijk aan het uithollen. In Amerika is vrijwilligerswerk heel normaal, daar doet iedereen van alles voor de gemeenschap. Tegenwoordig wordt alles uitgedrukt in professionaliteit en in profit. Het is heerlijk om jezelf tijd te gunnen om dingen te doen waar dat niet op het spel staat. Al die jongens die profvoetballer zijn geworden, zijn begonnen als liefhebber. En die hebben een superprofessionele carrière kunnen opbouwen door niet aan geld te denken.’

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn ouders werkten hard, mijn vader maakte lange dagen en we waren vaak al naar bed als hij thuiskwam. Maar gemiddeld genomen hadden mijn ouders voldoende tijd voor ons, waarbij ik me realiseer dat...