Wouke van Scherrenburg. Kok/journalist Tom Kellerhuis kookt pompoen­soep met oud-parlementair verslaggeefster

‘Ik ben te ongeduldig om verfijnd te koken,’ zegt Wouke van Scherrenburg (64), voormalig politiek verslaggeefster bij Den Haag Vandaag. ‘Als ik die tomatenessence zie die jij gemaakt hebt, denk ik: wow, dat ga ik voortaan ook zo doen. Maar ik weet dat ik het niet doe. Als ik hoor hoe lang dat moet trekken en hoeveel werk dat is… Ik reken wat dat betreft een beetje op mijn Franse buren. Alles wat ze uit hun moestuin over hebben en inmaken, brengen ze naar mij. Ik ben dus enorm verwend.’

Maar het huis in de Zuid-Franse Tarn staat inmiddels te koop, en dan strijkt ze met haar man definitief neer in Doetinchem, waar ze nu verblijft als ze in Nederland is. De van huis meegebrachte tomatenessence is nodig als basis voor een biologische pompoensoep met gember, die we vanmiddag bij haar thuis in Doetinchem samen gaan maken. Op het lunchmenu staat verder een salade met walnoten...