Louise Fresco. Kok/journalist Tom Kellerhuis maakt risotto met hoogleraar duurzame ontwikkeling

Vier uur na ons etentje vliegt ze voor een werkweek naar Japan en aangezien de UvA-professor haar aanrecht niet vies wil achterlaten, mogen we bij hoge uitzondering beschikken over de professionele keuken van De Amsterdamse Academische Club. Louise O. Fresco (58) eet daar sowieso één keer per week met een geleerde eetclub. Het gerecht dat ze wil eten is met zorg uitgekozen: risotto. ‘Je blijft met risotto dicht bij de landbouwkundige oorsprong. Tarwe bijvoorbeeld is in de fabriek al bewerkt, terwijl de rijstkorrel op wat kleine bewerkingen na direct van het veld komt. En het is natuurlijk het hoofdvoedsel van miljarden mensen, een van de oudste gewassen ter wereld. Ook een mooi voorbeeld van globalisering avant la lettre: het kwam vanuit China via de Arabieren in de zesde eeuw uit Spanje naar Italië.’

Ze kan er nog uren over doorpraten, voedsel en voedselproblemen zijn per slot van...