‘Ineens zag ik: ieeee, het is één minuut voor acht!’

Journalist en fotograaf Sacha de Boer (46) presenteert op 3 mei voor het laatst 
het ‘Achtuurjournaal’ bij de NOS.

Wat is dit voor tijd voor u?

‘Ik heb net gehoord dat mijn foto van de Hongaars-Nederlandse fotografe Ata Kandó, die ik gemaakt heb met háár oude Leica, de gezichtsbepalende foto wordt van het PS Camera-project van Koos Breukel: fotografen maken met analoge camera’s van illustere voorgangers nieuw werk. Dus ik loop met m’n hoofd in de wolken. Als het om tijd gaat, is analoge fotografie, zoals bij dit project, iets anders dan digitale. Je weet nooit precies wat je gemaakt hebt, omdat het even duurt voordat de film ontwikkeld is. Ik probeer het wel te sturen, maar ik weet nooit of het gelukt is zoals ik het bedacht had. Van tevoren moet je goed nadenken – hoe is de uitsnede, valt het licht wel goed – want ik kan niet zeggen: oké, dat doen we nog een keer.’

Wat voor kind was u?

‘Een...