Ivo van Hove is directeur-regisseur van Toneelgroep Amsterdam. Op 13 december gaat zijn regie van Bergmans ‘Na de repetitie / Persona’ in première.

Heeft u een vaste dagindeling?
‘Ik heb wel een vast ritme. Ik ben geen nachtmens, wat misschien vreemd is voor iemand met een job die zich ’s avonds afspeelt.

Mijn biologische klok begint om acht uur ’s morgens. In de ochtend heb ik graag wat tijd voor mezelf, ik heb een beetje last van een ochtendhumeur. Maar ik kan dan wel heel goed werken: als ik een beleidsnotitie moet schrijven, dan gaat dat ’s ochtends heel snel en geconcentreerd. Als ik repeteer, beginnen de repetities meestal om elf uur. We repeteren in twee sessies: eentje eindigt om kwart na één, dan gaan we lunchen met z’n allen en daarna gaan we tot vier uur door. Tot een uur of zes, zeven heb ik dan nog wat afspraken en daarna vaak een bespreking bij een glas of een diner. Ik repeteer niet graag ’s avonds, dan is het beste er wel af.’

Hadden uw ouders...