Daniël Arends is cabaretier. Hij is momenteel te zien in zijn nieuwe voorstelling ‘De zachte heelmeester’.

Hoe was uw kindertijd?
‘Ik had een prima jeugd in Bussum met lieve, degelijke ouders die mij en mijn zusje uit Indonesië hebben geadopteerd.

Ze waren voorzichtig, waarschijnlijk omdat ik hun eigen kind niet ben, zoals je met de spullen van een ander ook voorzichtiger bent. Volgens mij dachten ze ook: wij hebben die kinderen hierheen gehaald dus ze móéten een beter leven krijgen, anders is het helemaal treurig. Dus stuurden ze me naar hockey en muziekles, ik moest er wel wat van maken. Van opgroeien in ’t Gooi heb ik een hardere schop gekregen dan ik altijd dacht, dat besef ik nu pas. Het is nogal wat om anders te zijn. Ik was het enige donkere kind en hoewel ik nooit gediscrimineerd ben, voelde ik me er buiten staan. Veel mensen in ’t Gooi zijn zwaar religieus: geld is hun religie, hebzucht hun fundamentalisme. Door hun nauwe blik beseffen ze vaak niet dat een...