Hans Croiset (77)

Wat is dit voor een tijd voor u?

‘Oogsttijd. Ik heb plezier in mijn werk als toneelspeler en ik heb plezier van mijn kinderen en kleinkinderen. Daarnaast ben ik een nieuwe carrière begonnen als schrijver en het is geweldig om in je zevende decennium nog een nieuw beroep uit te oefenen. Vanaf het moment dat ik niet meer regisseerde, in 2004, ben ik meteen de volgende ochtend gaan schrijven. De fantasie die ik gebruikte bij het regisseren, kan ik nu naar binnen trekken.’

U bent grootgebracht door uw pleegmoeder. Hoe herinnert u zich die tijd?

‘Het was in die tijd in toneelspelershuwelijken normaal om een huishoudster in dienst te nemen, geen oppas. Dat gaf de ouders, en specifiek de moeder, de gelegenheid om door te gaan met hun vak. Mijn pleegmoeder was in eerste instantie onze huishoudster en zij heeft ervoor gezorgd dat ik, ondanks gescheiden ouders en de oorlog, de best mogelijke jeugd heb gehad. Eigenlijk herinner ik me van de periode van voor de oorlog...