Tessa de Loo (65)

Wat ervoer u als een goede tijd?

‘De begintijd met mijn zoontje, toen ik nog op Texel woonde en we eindeloos door de slufter zwierven en op het strand hutten van drijfhout bouwden: een sterke zintuiglijke ervaring van tijdloosheid. Maar het was ook een fantastische tijd toen positief werd gereageerd op mijn eerste verhaal. Ik was altijd onzeker over welk beroep ik wilde uitoefenen, dus studeerde ik Nederlands zonder veel motivatie. Het schrijven is als het ware vanzelf gekomen, dat heeft zichzelf een weg gebaand en daarna ervoer ik een ongelooflijke rust.’

U woont in Portugal, ervaart u de tijd daar anders dan in Nederland?

‘Ja, hoewel ik niet wil vervallen in het cliché dat het in alle zuidelijke landen een en al dolce far niente is. Ik woon in een dorpje in de heuvels, in mijn tuin staat een oude johannesbroodboom en als ik daar in mijn hangmat lig, voelt het alsof ik in een andere eeuw ben. En als ik schrijf (ik werk vier uur per dag), dan ben ik zo...