Herman Hertzberger (79)

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn vader had veel tijd voor mij, meer dan ik Ā­eigenlijk voor hĆ©m wilde hebben. Hij was buitengewoon fanatiek in muziek en daar moest ik van alles over horen, terwijl ik liever met autootjes speelde. Als kind denk je al gauw: schei nou eens uit en laat me met rust. Het wonderlijke is wel dat er veel kennis is blijven hangen; dat had ik mijn vader nog graag willen vertellen. Mijn eigen kinderen heb ik misschien wat verwaarloosd. Ik dacht vaak: ze zoeken het zelf wel uit. En mijn moeder, ja, die was er altijd. Mijn vader zorgde voor de paniek en mijn moeder was de verstandige, rustgevende tegenpool.’

In wat voor tijd leven we?

‘Als ik vroeger een opdracht kreeg, wist men waarom men dat gebouw op die manier wilde hebben. Tegenwoordig is er elk half jaar een totale reorganisatie. Het gebouw voor het ministerie van Sociale Zaken is bijvoorbeeld een heel precies gemaakt gebouw, met prachtige fabrieksmatige onderdelen die...