Ted van Lieshout (56). Schrijver. Op 7 februari zendt de NTR een documentaire over hem uit en verschijnt zijn boek ‘Mijn meneer’

Hadden uw ouders voldoende tijd voor u?

‘Mijn vader ging al snel dood, voor mijn achtste, mijn moeder werd dus op haar eenendertigste weduwe en bleef met vier kleine kindjes achter. Dat was zwaar voor haar, maar zij heeft ons nooit het gevoel gegeven dat wij iets tekortkwamen. Ze is haar eigen leven gaan leiden en was regelmatig weg – wat wij best fijn vonden: dan konden we stiekem televisiekijken. Ik voel me zéker niet door haar verwaarloosd, het was eerder zo dat men wel eens tegen haar zei: “Be­moei je eens wat minder met dat kind.” Van mijn vader kreeg ik niet veel aandacht, hij was al een oudere man die kleine kindjes ontgroeid was.’

Wat vond u een nare tijd?

‘Tijdens mijn studie op de Rietveldacademie woonde ik een periode met iemand anders in een huis om de huur te delen. Dat ervaar ik als de verschrikkelijkste tijd van mijn leven, ik bleek...