Joost Swarte (64)

Hadden uw ouders voldoende tijd voor u?

‘Ik had ontzettend lieve ouders die voldoende tijd voor mij hadden. Mijn moeder kwam in 1914 als vluchteling uit België naar Nederland, mijn vader komt uit een textielfamilie in Gro­nin­gen. Hij werd invalide, zijn benen moesten worden geamputeerd, en dat trok een behoorlijke wissel op het leven van mijn moeder. Toen ze zagen dat ik graag tekende, hebben ze een bevriende kunstenaar gevraagd: “Goh, ken jij misschien een collega die studenten aanneemt, zodat hij wat verder kan komen?” Vervolgens ben ik elke woensdag stillevens gaan tekenen. Daar heb ik leren kijken.’

Wat heeft u als een moeilijke tijd ervaren?

‘De scheiding van mijn eerste vrouw. Ik besloot om ook fysiek afstand van haar te nemen en heb toen anderhalf jaar in Brussel gewoond. Daar moest ik mezelf wel elke ochtend een schop onder m’n kont geven om de dag te beginnen. Maar ik heb in die periode van verdriet ook avontuur in mijn leven weten te vlechten. Zo...