Henriëtte Tol (58). Vanaf 15 maart te zien als Esther de Winter in de serie ‘Bloedverwanten’ op Nederland 1

Hadden uw ouders voldoende tijd voor u?

‘Mijn ouders hadden veel tijd voor mij. Ik heb nog steeds een goede band met ze; ik ben enig kind en ik heb een fijne jeugd gehad. Ze namen me mee naar tentoonstellingen, theater, muziek, ballet, film – daar heb ik nog steeds profijt van. Mijn vader is schilder en mijn moeder was én is zijn muze. Ik was jong toen ik naar Amsterdam ging, zeventien, en pas later realiseerde ik me wat dat geweest moet zijn voor hen. Zij legden nooit een claim op mij en ik hoefde alleen naar huis te komen wanneer ik daar behoefte aan had en niet omdat het een of andere christelijke feestdag was. Eigenlijk het tegenovergestelde van mijn personage Esther de Winter in Bloedverwanten: als zij belt, dan moet je komen. Of ze zoekt uit waar je zit en dan komt ze je halen. Voor mijn eigen dochter heb ik alle tijd, maar ik ben niet zo’n moeder die aan...