Iris van Herpen (27). Modeontwerpster. Vanaf 24 maart is in het Groninger Museum haar eerste grote solotentoonstelling te zien

Is uw werk tijdloos?

‘Nee, hoewel ik misschien onbewust de tijd aangeef doordat ik reageer op hoe de mode van vandaag is en er op een tijdlozere manier mee omga. Echt tijdloos moet je ook niet willen zijn, het is juist mooi om aan te geven: dit is mijn reactie op vandaag. Bij mijn eerste officiële show in Parijs, vorig jaar, heb ik een overzicht getoond van de afgelopen vier jaar. Het is niet heel gewoon in de mode, en al helemaal niet in Parijs, om een oude collectie te showen. Maar de meeste mensen namen die collectie op als iets van nu en daar werd goed op gereageerd. Ik probeer stukken te maken waar je meermalen naar kunt kijken, ik wil er morgen net iets anders in ontdekken dan vandaag. Anders wordt het bijna fastfood.’

Heeft u een vaste werkindeling?

‘Voor een show maak ik nooit een planning, het is vooral lastig om in te schatten hoeveel tijd het...