Alex Brenninkmeijer (60). Nationale ombudsman. Vorige week verscheen ‘Het jaarverslag van de Nationale Ombudsman 2011’

Waar heeft u te weinig tijd voor?

‘Met mijn handen werken is een kant van mijzelf die ik te weinig heb kunnen ontwikkelen. Het creatieve proces en dingen maken vind ik erg leuk: ik ben glazenier geweest, loodgieten is voor mij geen probleem en vorig jaar heb ik een notenhouten tafel gemaakt. Mijn grootste wens was om ooit in mijn leven zelf een huis te bouwen, maar ik geloof dat ik langzamerhand in de situatie kom dat ik dat moet vergeten.’

Wat vindt u zonde van uw tijd?

‘Ik ben opgegroeid in de juridische wereld en ik heb vroeger veel tijd besteed aan het juridische handwerk, maar ik merk dat voor een goede samenleving en voor goede verhoudingen juridisch geneuzel, zoals ik het noem, enorm in de weg kan zitten. Op het moment dat een ziekenhuis of een ministerie of wat voor instantie dan ook problemen heeft met een onderzoek dat we instellen, komen ze altijd...