Huub van der Lubbe (59)

Hoe begint u de dag?

‘Idealiter word ik rustig wakker – niet te vroeg, een uur of negen, half tien. Dan doe ik consequent mijn gymnastische oefeningen, vooral buikspieroefeningen om een beetje in vorm te blijven. En ik heb een suède balletje dat ik als een voetballetje hoog houd. Daar moet ik elke dag de honderd van halen, in één keer, zonder dat-ie op de grond valt, ik blijf het proberen tot het lukt. Dat zijn gewoontes die me in een goeie stemming brengen: dan kan de dag beginnen.’

Wat is voor u vrije tijd?

‘Als ik vrij ben, ga ik lekker op mijn kamertje zitten en schrijf ik in m’n dagboek, ga ik alle stapels door op mijn bureau en draai ik muziek: op dit moment is dat vooral fadomuziek. Ik schrijf niet zozeer in mijn dagboek om mijn gedachten te ordenen, maar meer om de tijd niet voorbij te laten gaan om niets – dat doe ik al een jaar of veertig. Als ik het opschrijf, is het ook echt geweest en kan het niet verloren gaan. Doe ik dat niet,...