Bert Visscher (51). Cabaretier

Hoe vaak let u op de tijd?

‘Voor een cabaretier is tijd – timing – heel belangrijk. Vijfentwintig jaar geleden moest ik na dertig minuten zo ongeveer van het podium weggedragen worden. Bekaf was ik, en het publiek ook. Toen deed ik een minuut over een verhaal en maakte ik dertig grappen waarvan er vijftien wegvielen omdat niemand ze begreep. Tegenwoordig durf ik stiltes te laten vallen en een verhaal rustig in twaalf minuten te ontvouwen. De grapdichtheid is nog steeds hoog en mijn programma blijft gekkenwerk, maar wel georganiseerd gekkenwerk, ik improviseer maar voor een half procent. Ik heb veel meer rust in mijn kont door het duizenden keren te hebben gedaan.’

Heeft u genoeg tijd voor uw gezin?

‘Ja. Ik ben veel op reis, maar de hele zomer, van juni tot september, zijn we samen als gezin. Dan werk ik niet en sla ik elk project af. Ik doe sowieso veel leuke dingen met mijn zoontje van zeven. Ik ben stapelgek op dat mannetje, hij is mijn grote...