Gerdi Verbeet (61). Voorzitter van de Tweede Kamer: na de verkiezingen in september legt zij het voorzitterschap neer

Hoe deelt u uw werktijd in?

‘Als ik mijn ideale dag zou mogen tekenen, dan sta ik laat op en ga ik laat naar bed. Maar ja, de realiteit is dat ik heel vroeg op sta en heel laat naar bed ga. Met name die combinatie maakt het opstaan voor mij geen feest. In de auto lees ik de kranten en beginnen de telefoontjes en de uren voor de opening van de Kamer, op woensdag en donderdag om kwart over tien en op dinsdag om twee uur, vul ik met intern overleg en afspraken. Ik moet al vroeg heel scherp zijn en dat lukt – tot mijn eigen verbazing. Zodra ik de kans krijg, slaap ik een gat in de dag. Ik heb veel bewondering voor mijn man, die moet accepteren dat ik op zondag altijd met vreselijk veel moeite uit bed te krijgen ben. Eigenlijk werk ik voor een lui mens vrij hard.’

Hoe wint u tijd?

‘Ik kan een heleboel tegelijk. En voor dingen die ik niet belangrijk vind, gebruik ik de...