Jan Leyers (54). Muzikant en programmamaker. Dit seizoen presenteert hij ‘Zomergasten’

Hoe heeft u uw kindertijd ervaren?

‘Ik heb nooit de sleutel hoeven zoeken onder de deurmat: mijn moeder was altijd thuis, mijn vader werkte als zelfstandig architect. Als kind was ik altijd de derde of vierde in alles: de derde snelste, de vierde slimste. Nooit de beste voetballer, en zelfs niet de beste muzikant van de klas. Ik ging niet graag naar school, de mengeling van saaiheid en discipline stond me tegen. Zodra ik thuis kwam, deed ik mijn schooluniform uit en ging ik voetballen. Dan pas voelde ik: ik ben weer wie ik ben.’

Heeft u een vaste dagindeling?

‘Nee. Ik leef eigenlijk zoals je in het eerste shot van een oude zwart-witfilm wel ziet: iemand ligt op een hotelbed op z’n rug te roken en dat blijkt de huurmoordenaar te zijn die ligt te wachten op the phone call. Dat is mijn basisgevoel: ik moet een deadline hebben. Ik ben niet iemand die op een vast tijdstip opstaat en precies weet...