Joke van Leeuwen (59). Schrijfster, illustrator. Nu in Museum Meermanno: haar expositie ‘Leestekenen’. Binnenkort verschijnt de roman ‘Feest van het begin’.

Wat is voor u de mooiste tijd van de dag?

‘Dat is meestal een uur nadat ik achter mijn computer ben gaan zitten, rond negenen. Op een goede dag ben ik dan heftig op mijn toetsenbord aan het rammen. Ik ga elke dag na het ontbijt om acht uur achter mijn bureau zitten. Dan stel ik mijn kop open en zie wat er komt. Als mijn persoonlijke leven ingewikkeld is, zit dat mijn inspiratie wel eens in de weg, in andere periodes komen er drie ideeën tegelijk in me op. De raarste tijd vind ik als een boek af is, dan voelt het even leeg, alsof ik geen beroep heb. Dan doe ik klusjes in de tuin, bezoek ik iemand of wandel ik door de stad. Dat zie ik niet als vrije tijd, maar als tussentijd. Nu mijn roman af is, ben ik aan een kinderboek begonnen. Ik ben blij dat ik weer wat om handen heb. Toen ik jong was, dacht ik: komt er wel weer...