Eveline Crone (36). Hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Net verschenen: ‘Het sociale brein van de puber’

Hoe heeft u uw eigen puberteit ervaren?

‘Ik was een gewone puber, inclusief alle gevoelig­heden. Destijds lag voor mijn gevoel de hele wereld nog open en dacht ik dat ik van alles kon worden: actrice of psychologe, bijvoorbeeld. Inmiddels ken ik mijn beperkingen. Van dat gevoel dat alles nog mogelijk is, zou ik wel iets terug willen. Net zoals ik als puber met de dag leefde, terwijl ik nu altijd bezig ben met het verleden en de toekomst.’

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Mijn moeder was kinderarts en ik weet niet beter dan dat zij fulltime werkte, maar ik heb veel qualitytime met haar doorgebracht. Op mijn vijfde overleed mijn vader en nu zie ik dat haar fulltime baan gewoon noodzaak was. Nu ik zelf een dochter heb, weet ik: wauw, wat knap dat ze dat allemaal alleen heeft gedaan. Terwijl ze nooit een houding had van:...