Anne Vegter (54)

Hoeveel tijd brengt u door voor de spiegel?

‘Als ik niet weg hoef, maak ik me niet op en heb ik iets stoms aan, dan vind ik het ook totaal niet belangrijk hoe mijn haar zit. Maar als ik een optreden heb, zoals afgelopen tijd elke avond, sta ik verdomd lang voor de spiegel. Dan heb ik ook kledingcrises: er is ineens niets leuks meer om aan te trekken. Op zo’n moment is mijn spiegelbeeld mijn ergste vijand. Ik moet dan echt denken: je bent gewoon schrijver, je leest gewoon wat voor, dáár komen de mensen voor. Ooit moest ik optreden op een internationaal festival en vroeg ik de Deense dichteres Pia Tafdrup, die toevallig naast me stond: “Hoe zit m’n haar?” “That is absolute not important,” antwoordde ze. “You’re going to read. You have to concentrate!” Soms zeggen vrouwen dingen tegen elkaar die heel erg binnen kunnen komen.’

Heeft u genoeg tijd voor uw kinderen?

‘Ik vraag mijn drie puberzonen momenteel bijna dagelijks of ze vinden dat ze...