Désanne van Brederode (42). Schrijfster. In december verscheen haar boek ‘De ziel onder de arm’ ­

In welke tijd leven wij?

‘We leven in een tijd waarin alles er mag zijn en benoemd mag worden. Die openheid vind ik mooi, het recht op vrije meningsuiting belangrijk. Te­ge­lij­ker­tijd laten we ons zo door incidenten leiden dat er weinig gelegenheid is om je ergens grondig in te verdiepen. Ik vind dat vrijheid van meningsuiting ook vereist dat je met een inhoudelijk sterk verhaal komt als je iets wilt meedelen. DWDD heeft me vorig jaar een paar keer gebeld om te vragen of ik op tv wilde praten, bijvoorbeeld over een juridisch getint onderwerp. Steeds heb ik nee gezegd, omdat ik mezelf op te veel terreinen onvoldoende deskundig vond. Het is verleidelijk om je te laten meeslepen van incident naar incident, maar ik kijk later liever terug op de dingen die ik uit overtuiging heb gezegd en gedaan, ook al maak ik me er niet populair mee.’

Wat was uw mooiste tijd?

‘Elke...