Margriet Vroomans (54). Journalist. Presenteert het Radio 4-programma ‘De ochtend van 4’ en het Radio 1-programma ‘Tros Kamerbreed’

Hoe herinnert u zich uw studietijd?

‘Ik heb de harde leerschool van de praktijk gevolgd en heb niet gestudeerd. Ik wist al snel dat ik iets met taal wilde, maar ik had geen geduld om te gaan studeren en dat was in mijn omgeving ook niet zo gebruikelijk. Bij een tijdschrift van de ANWB ben ik als redactie-assistente begonnen, met de bluffige gedachte: als ik eenmaal binnen ben, kan ik daar vast ook iets anders doen. En zo ging het ook. Er werd een redacteur ziek en ik mocht in zijn plaats een stukje schrijven. “Nou, dat mag je wel vaker doen,” zei mijn hoofdredacteur. Na twee jaar werd ik tot mijn verbazing als leerling-verslaggever aangenomen bij de Haagsche Courant en dat werden mijn vormende jaren.’

Hoe ziet uw werkdag eruit?

‘Mijn dagen zijn een beetje opgeknipt. Voor De ochtend van 4 sta ik om vijf uur op, ga ik om zes uur de deur...