Tijd van leven

‘Heeft u een vaste dagindeling?

‘Het hangt erg af van de klus die ik heb. Als ik regisseer, word ik helemaal geleefd omdat ik bij zo veel dingen aanwezig moet zijn: je moet locaties zoeken, vergaderen, met de producent praten, repetities bijwonen en als je dan gaat filmen, zijn jouw dagen het langst. Regisseren en het hebben van kinderen is een lastige combinatie. Het is maar goed dat ik gemiddeld maar eens in de zes jaar een film kan maken: dan zijn de kinderen ook weer zes jaar ouder.’

Is er een tijd waarin u liever had willen leven?

‘Ik vraag me wel eens af hoe de wereld zou klinken als er minder auto’s en radio’s en telefoons en installaties zijn. En wat dat dan met je doet als mens, welk effect dat op je lichaam heeft.’

Wat was uw naarste tijd?

‘Mijn puberteit vond ik verschrikkelijk, ik was meer depressief dan opstandig. Ik heb dyslexie en ben daardoor een laatbloeier: ik deed eerst mavo en daar voelde ik me niet thuis. Ik wilde altijd weten waaróm iets zo...