Vrij Nederland februari 2018

‘t Is hier fantastisch: een ode aan Almere

Liane Wilke
Groeten uit Almere. Foto's: Stadsarchief Almere, privéarchief Liane Wilke.
Liane Wilke groeide op in Almere en vond het er geweldig. Toen ze begin deze eeuw naar Amsterdam verhuisde, bleek men haar geboortestad daar tot haar verbazing maar niets te vinden. Inmiddels lijkt dat veranderd: Almere begint weer populair te worden. Is de nieuwe stad dan toch geslaagd? Wilke sprak met nieuwe bestuurders en oude planologen, onder wie haar vader. ‘We benaderden Almere als landschap waarin gewoond moest kunnen worden.’

Ik groeide op aan het water. In de winter speelde ik ijshockey met mijn buurjongens en -meisjes. In de zomer zochten we met snorkels naar schelpjes op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Op het talud, het gezamenlijk stukje grond waar onze tuinen aan grensden, speelden we verstoppertje achter dunne boompjes. We bouwden een museum van planken waarin we dode vissen tentoonstelden en kleipijpjes die ooit van vissers waren geweest. We fantaseerden dat ze schipbreuk hadden geleden, precies op de plek waar onze huizen stonden.

In 1980 verhuisden mijn...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials