Steye Raviez was jarenlang vaste fotograaf bij Vrij Nederland. In 1990 had hij een hallucinerende ontmoeting met de deze week overleden filmmaker Louis van Gasteren. Dat was precies op de dag dat Van Gasteren werd beschuldigd van de veelbesproken roofmoord in de Tweede Wereldoorlog op een Joodse onderduiker.

Dit curieuze verhaal begon ergens in januari 1990, toen ik aan de balie van het fotolaboratorium Kleurgamma Louis van Gasteren trof, de omstreden geraakte en geroemde filmer en documentairemaker. Bij het inleveren van mijn fotorolletjes ving hij mijn familienaam op. Hij sprak me aan en vroeg of ik soms familie was van Edouard Raviez.

En inderdaad, Edouard was mijn vader.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij krijgsgevangen gemaakt en vervolgens geronseld door een Duitse meesterspion. In Frankrijk werd hij later bij verstek ter dood veroordeeld. Na een langdurig verblijf in Duitsland vluchtte hij vanwege de opkomst van Hitler in 1934, door de bemiddeling van de...