vorige week werd hij door dit blad geïnterviewd, Zihni Özdil, de promovendus en anti-racistische meningenman die al een tijdje van zich laat horen. Hij zei één ding waar ik blij van werd: ‘Als jij als derde of vierde generatie Turkse Nederlander al vindt dat je geen Nederlander bent, hoe kun je dan verwachten dat de kaaskoppen het inzien?’ Özdal roept ‘de allochtonen’ op hun burgerschap in Nederland op te eisen, en ik denk: dat zou eens tijd worden ook. Wat me wel opvalt bij het overtikken van dit citaat: die ‘kaaskoppen’ als synoniem voor Nederlanders. Alsof ik alle Turken steevast ‘rakizuipers’ zou noemen, of ‘kebabvreters.’ Vast speels bedoeld, maar ook illustratief voor het paranoïde racisme-schema dat Özdil koestert.

Hij wil van geen ‘allochtonen’ weten, en ook dat snap ik, maar hij presenteert zichzelf wel voortdurend als Turkse Nederlander, dus dat-ie in Turkije geboren is, mogen wij niet vergeten. In één adem door bekritiseert hij ‘de...