Kunst / dOCUMENTA

Op dOCUMENTA nam Michael Portnoy mij als toeschouwer mee in een wonderbaarlijk avontuur. In een halfduistere loods bij het treinstation had hij een drie meter hoge heuvel van aarde opgetrokken. Deze prehistorisch uitziende ronde bult werd doorsneden door een trap. Haar ware aard onthulde de installatie, 27 Gnosis geheten, op gezette tijden tijdens de performance.

Als bij een archaïsche rite liep Portnoy rondjes om de heuvel, onder het uitspreken van vreemde klanken en onbegrijpelijke woorden (‘tsjauw, tsjauw’). Links en rechts deelde hij aan sommigen uit het toegestroomde publiek parelmoeren scherven uit. Ook ik kreeg een scherf. De kunstenaar zette mij naast de andere uitverkorenen in een rij en liet ons naar de aarden wal kijken terwijl we de scherf boven ons hoofd moesten houden. Vervolgens nam hij ons mee naar het binnenste van de heuvel. Toen ik boven aan de trap stond, keek ik in een klinisch witte ruimte. De rondlopende binnenwand en de vloer waren van...