Zeven delen Smart Cooking schreef Julius Jaspers, kookboeken waarin hij bewees dat je met een goede voorbereiding in weinig tijd iets goeds op tafel kunt zetten.

Nu is er dit barbecueboek. Een barbecuebijbel mogen we wel bijna zeggen, want Jaspers’ rooster repertoire is niet alleen breed, hij legt ook alles helder uit. Icoontjes geven aan welk type barbecue geschikt is voor welk gerecht, hoe heet het vuur moet worden opgestookt et cetera.
Toegegeven, barbecueën is toch vooral een mannensport en Smart BBQ lijkt met zijn kloeke formaat, stoere lettertype en houtskoolzwarte kaft (en binnenin foto’s van Julius Jaspers zelf met een half varken over zijn schouder) dan ook in eerste instantie een mannenboek. Maar dat kun je ook anders zien. Juist omdat alles zo duidelijk wordt uitgelegd – wat is het verschil tussen houtskool en briketten en hoe steek je ze aan? Hoe voel je met je vingers of een stuk vlees gaar is? – kunnen vrouwen er ook prima mee uit de voeten.

Bovendien...