Islam

Waarom Simone van Saarloos in boerka door de stad wandelde

Simone van Saarloos
Boerka op de pont. Alsof er géén mens onder de stof schuilging. Foto: Barbara Nieuwkoop
Ze schreef er een roman over, maar de schaamte hield haar tegen zélf in boerka naar buiten te gaan. Nu waagt ze het er toch op. Het resultaat: deze reportage, waarin iedere zin raak is. ‘Wat de fuck ben je aan het doen?’ ‘Ik test de reacties.’

Drie jaar geleden schreef ik de eerste zin van een boek waarvan ik alleen wist dat het moest gaan over een moleculair biologe die de marathon van New York in een boerka wil gaan lopen. Ik ging in NYC wonen, liep dagelijks een paar mijl hard en bestelde een boerka op internet. De boerka is zwart en kostte 27 dollar, goedkoop en synthetisch.

Pas later, toen ik door winkels struinde waar ze islamitische kledij verkopen (een beetje aarzelend, want wie ‘research’ als doel heeft, belazert de werkelijkheid omdat ze een middel wordt), trof ik mooie zijden exemplaren van minstens driehonderd dollar. Ik hield het bij mijn synthetische exemplaar, met de zwaar vallende stof en harmonicavouw, een soort toga met masker.

Telkens nam ik me voor...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials