Onder tech-bedrijven is het geloof in de voorspellende waarde van genetische data groot. Meer kennis over DNA zou medische doorbraken en gepersonaliseerde medicatie mogelijk maken. Maar genetici zijn sceptisch.

Raymond McCauley is een blonde Texaanse reus met een zachte stem. Ooit woog de biotechnicus 136 kilo, maar tegenwoordig ziet hij er afgetraind uit. De omslag in zijn levensstijl is volgens hem geheel te danken aan het DNA-profiel dat hij in 2007 van het bedrijf 23andMe ontving. ‘Voorheen vertelde de huisarts me dat ik minder moest eten en meer moest bewegen,’ vertelt hij. ‘Ik voelde me niet aangesproken. Pas toen ik zwart op wit zag staan dat ik genen heb die me dik maken, zag ik de noodzaak in om actie te ondernemen.’

Het Amerikaanse 23andMe, vernoemd naar het aantal chromosomenparen in een menselijke cel, is veruit de grootste commerciële aanbieder van DNA-testen. Sinds het in 2007 begon met het online verkopen van testen is het in kaart laten brengen van een...