Seks in het Midden-Oosten

Kelli van der Waals
Jordis Antonia Schlosser / Ostkreuz/HH
Shereen El Feki onderzocht het seksleven in de Arabische slaapkamer. Er heerst garnalengekte en impotentie is te wijten aan een westers-Israelisch complot.

Ooit stond het Westen te boek als preuts en was het Oosten open-minded.

Aan beide kanten werd met bewondering naar elkaar gekeken, blijkt bijvoorbeeld uit de opwindende reis door de Oriënt die Gustave Flaubert halverwege de negentiende eeuw maakte. De schrijver stuurde zijn vrienden enthousiaste brieven over de geschoren vagina’s van Turkse prostituees en het obscene straatleven van Caïro. Hij schreef over jochies die pooier speelden voor hun moeder: ‘Voor vijf paras breng ik je mijn moeder om te neuken. Ik wens je veel voorspoed, en vooral een lange pik.’ Flaubert was onder de indruk van het gemak waarmee sodomie in het openbaar werd besproken en beoefend. Andersom tuitte de Egyptische imam Rifa’a Rafi’ al-Tahtawi in die tijd juist lof over de Parijse onverdraagzaamheid ten aanzien van homoseksualiteit. ‘Een...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials