Rondgang / Onafhankelijke theaterauteurs

Tip voor de aspirant theaterschrijver: lever je stuk in bij de bibliotheek van het Amsterdamse Theaterinstituut (TIN). Als je tekst ‘belangrijk’ genoeg geacht wordt – de criteria zijn uiterst vaag – wordt hij keurig ingebonden en kom je terecht in de rekken tussen de allergrootsten. Toneelschrijver en medeoprichter van het Platform voor onafhankelijke theaterauteurs Magne van den Berg (op het schap tussen Samuel Beckett en Thomas Bernhard): ‘Toen ik mijn eerste theatertekst had ingeleverd, was ik nog nieuwsgierig wie ermee aan de haal zou gaan. Ik wachtte op dat telefoontje van die enthousiaste regisseur die het zou gaan opvoeren. Nu weet ik: ik word niet gebeld.’

Poging tot verklaring van een gemis heet het boek waarin Ben Stroman in 1973 de balans opmaakte van de Nederlandse toneelschrijfkunst. Nederland omschreef hij als ‘een land met planken zonder schrijvers’. In de jaren zeventig bestond er weinig animo voor de...