Kunst en cultuur

Met schoonheid de noodklok luiden

Yuki Kho
Foto: Gert Jan van Rooij

In de tentoonstelling We may have all come from different ships, but we’re in the same boat now van Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk zet een gouden zee van reddingsdekens aan tot opnieuw nadenken over de migratiecrisis.

Op de koude kerkvloer liggen 330 reddingsdekens van goudfolie. Er doorheen lopen doet de dekens zachtjes knisperend opwaaien. Mijn voetstappen hebben effect.

Ik ben bij de tentoonstelling We may have all come from different ships, but we’re in the same boat now van Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk van Amsterdam. De gouden dekens zijn dezelfde als die avond na avond onze journaals en kranten vulden. Ze warmden de vluchtelingen op na een barre overtocht. Nu liggen ze hier, veel dichterbij.

Lopen door het gouden raster, zo op die koude kerkvloer, heeft – hoe gek het ook klinkt – iets meditatiefs. Het ritmische patroon brengt stilte in de kop, een rode draad in van Sonsbeeck’s werk.

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials