Diederik Samsom of Lodewijk Asscher als partijleider van de PvdA, dat vinden velen lood om oud ijzer. Maar Max van Weezel ziet een wezenlijk verschil: Asscher is veel meer de verdediger van normen en waarden en het sociaal-patriottisme.

Tweede Kamerleden die zich opwinden over de ‘Pleur op!’-uitspraak van premier Rutte zouden er goed aan doen het dubbelinterview te lezen dat de Volkskrant eind mei had met Rutte en zijn vicepremier Lodewijk Asscher. Het ging over moraliseren in de politiek.

Rutte: ‘Ik heb van Lodewijk geleerd wat vaker te zeggen wat ik echt vind. Ik heb altijd getwijfeld of een politicus zich moet uiten over zaken die niet direct op te lossen zijn met een wet. Als liberaal ben ik geneigd om daar terughoudend in te zijn. De samenleving moet z’n werk doen, maar tegelijkertijd zijn er veel onderwerpen waar je mag normeren, waarbij je mening als politicus relevant is. Dat doe ik nu veel meer. Dat is zijn invloed.’

Met andere woorden: toen de blijmoedige VVD’er...