28-04-2008

Precies twee jaar terug was ik ook hier. Hier is New El Merg een arme woonwijk net voorbij de ringweg ten noorden van Kaïro. Ik herinner mij de dag precies omdat het net als vandaag ‘Sham el Nessim’ was, een voorjaarsfeest wat zoiets betekent als ruiken aan de wind. Dit is één van de weinige nationale feesten die zowel door Christenen als Moslims gevierd wordt omdat het nog uit Faraonische tijd stamt.

Twee jaar geleden liep ik hier ook over stoffige zandpaden tussen groene landbouwveldjes en primitieve huizen van beton en baksteen die de overgang van de stad en de Nijl Delta markeren.
Ik zag overal mensen in het gras picknicken. Zo ook de familie van Ahmed. Ik werd uitgenodigd om mee te eten op het grote kleed in de schaduw van een boom. Ik kreeg gezouten witte vis, rauwe ui, een maaltijd die hoort bij deze feestdag.

Ondanks dat wij elkaar nauwelijks konden verstaan, waren de man en zijn familie goed gezelschap. Ik maakte veel foto’s van hem en zijn kinderen. Ahmed de...