Tijd van leven

In welke tijd had je liever willen leven?

‘Ik had heel graag eind jaren veertig, begin jaren vijftig in New York willen wonen. Een tijdje geleden heb ik de biografie van Miles Davis gelezen; er was toen in New York een tijd van grote creativiteit en binnen de jazz veranderde er heel veel. Dat moet waanzinnig geweest zijn. Dan zat je in een club en als Miles dan binnenkwam, viel die hele club stil.’

Als je de tijd terug kon draaien, wat zou je anders doen?

‘Niets. Omdat ik daar niet in geloof. Al betrap ik mezelf er soms op dat ik het wel doe. Dan denk ik: o shit, had ik maar dát gedaan. Het lijkt me heel vermoeiend om zo te moeten leven, omdat er dan steeds een gevoel hangt van “het had beter gekund”. Als een bepaalde keuze slecht heeft uitgepakt, levert dat op dat je de volgende keer denkt: zo doe ik het dus niet meer.’

Welke rol speelt tijd in je werk?

‘In muziek draait alles om tijd. Timing, groove, of het swingt ja of nee, dat is allemaal tijdsgebonden. Het is...