De Lochemse timmermansdochter Rijntje Biljardt wist zich van eenvoudig kokshulpje op te werken tot kokkin voor de adel.

In 1840 publiceerde ze haar eigen kookboek: Rijntje Biljardt, de door veeljarige ondervinding geleerde keukenmeid.

Historica Lizet Kruyff ontdekte een eerste druk van het boekje en bewerkte het tot een hedendaags kookboek. Opvallend is de zorg waarmee Rijntjes keukengeheimen is uitgegeven. Fijne pentekeningetjes in reliëf op de cover. Klassieke typografie. Rijke fotografie. Een chic leeslint. Hier is duidelijk tijd en aandacht aan besteed. Maar ook inhoudelijk mogen we wel spreken van een geslaagd project. Op onderhoudende toon neemt Kruyff haar lezers mee door de tijd waarin Rijntje leefde. Hoe en wat at men destijds in de betere kringen?

Het boek is ingedeeld in vier seizoenen, die steeds vooraf worden gegaan door een overzicht van wat er in de betreffende maanden in de moestuin stond, in de boomgaard te oogsten viel, geslacht en waarop gejaagd werd. Ook...