04-06-2009

Stem PvdA, nummer 5 (en vergeet ook confrère Toine Manders niet). Zo moet deze laatste campagneblog voor Vrij Nederland beginnen en eindigen. Dat is de natuur der dingen. Want vandaag is het Election Day, dag van de waarheid.

Veel zal afhangen van de opkomst. Lukt het de PVV om mensen op zijn allerplatst voor het eigen nationaal belang naar de stembus te krijgen? Zal het jojopartij D66 lukken om de clientèle van well to do-academici aan te boren met een tikje elitair Europagevoel?

Ik was gisteravond als toeschouwer en klapvee bij het live lijsttrekkersdebat van de NOS in het Haagse stadhuis en werd daar niet erg vrolijk van. Wat een vliegenafvangerij, wat een circus van platte vooroordelen, misverstanden en generalisaties over Europa. Ik zou er bijna mijn Europakritiek van inslikken.

Ik ben natuurlijk niet helemaal onpartijdig, maar ik blijf er bij dat Jan Pronk en Diederik Samsom c.s. het mooist uitgebalanceerde verkiezingsprogramma voor Europa hebben geschreven....