Stephan Sanders over een voorval dat het gedachtengoed van de PVV samenvat: alle rotzooi is de schuld van het buitenland en de buitenlander – ook of juist als die buitenlander een Nederlands paspoort heeft.

Het moest toch lokaal, het moest dichtbij? U krijgt het dichtbij.

Honderd meter van mijn huis fiets ik richting rood stoplicht. Dat moet ik er nog bij vertellen: sinds mijn fietsongeluk rijd ik als een mevrouw van tachtig die nog redelijk ter been is maar weet dat botten broos zijn. Wachten dus voor het rode fietsstoplicht. Naast mij ook een keurige wachter, vitale man, rond de veertig. Wij worden achteropgereden en stoïcijns ingehaald door een oudere man met astrakan muts die rustig door rood peddelt. Buurman zegt met een glimlach: ‘Ouderen gaan altijd voor, zoals je weet.’

Nu slaat de oude man links af, weer onverstoorbaar door rood, en net nadat hij is overgestoken, komt er een auto de hoek om, scheurend in zijn groene recht. Twee jongelingen die de oude man een...