Het ‘kooibedje’.

Het kooibedje dat door vader en zoon Heerma van Voss (VN 29) als zo bijzonder wordt beschreven, heette bij ons in het voormalig Nederlands-Indië gewoon ­‘klamboebed’ en diende om kinderen de muskieten van het lijf te houden. Ik sliep in een geel geschilderd exemplaar en ik kon er in rechtop staan (leeftijd 5 à 6 jaar). De ‘kooi’ van mijn ouders stond in hun slaapkamer en heette ‘klamboekamer’: een hok met wanden van horrengaas, met loopruimte rondom hun tweepersoonsbed. Toen de oorlog met Japan uitbrak, vroeg ik hun of het schuifje waarmee mijn bedje van buiten werd afgesloten naar de binnenkant kon zodat ik het zelf kon openen als er luchtalarm kwam. Dat vonden ze goed.

Mischa de Vreede,Schoorl

Wilfried de Jong (1)

Komt niet vaak voor dat beeld, verhaal en geïnterviewde zo één geheel vormen (interview Wilfried de Jong, VN 30). Nu wel: prachtig mooi. Met dank aan Marijke Libert, Stephan Vanfleteren en Wilfried de Jong.

Cristina Martins, Den...