Duyvendak

Het rood van plaatsvervangende schaamte stijgt mij naar de kaken vanwege de affaire Wijnand D., die wat mij betreft een gouden medaille mag krijgen voor draaikonterij (VN 34). Hij blijkt bereid zijn destijdse idealen te verloochenen voor een rol als het brave jongetje van de huidige tijdgeest.

De toenmalige Wijnand D. maakt op mij een heel wat authentieker indruk dan de huidige hijgerige meeloper van de gevestigde orde. Is Wijnand D. van mening trouwens, dat de Zuid-Afrikaan Nelson Mandela zich verwerpelijk heeft gedragen als leider van het ANC door aan te zetten tot gewelddadige acties in de strijd tegen apartheid? Dient Nelson Mandela, ingevolge de logica van Wijnand D. niet eveneens het boetekleed aan te trekken?

Lia Debo, Oosterhout

Randy Newman

Sander Donkers schrijft over Randy Newman (VN 30) met hetzelfde jeugdigde enthousiasme dat ik voelde toen ik in 1983 de lp Short People beluisterde. En nog steeds brengt de muziek van Newman dat gevoel bij mij terug. Bij...