Ploeteren door de polder

Shape Created with Sketch.
Van driedubbele petten tot de opperpolderaars

Van driedubbele petten tot de opperpolderaars

Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers brengen de polder-elite in kaart. En dan niet de welbekende sigarenrokende CEO’s van Shell, maar de – grotendeels onzichtbare – bestuurlijke tussenlaag die een plek in de polder heeft veroverd (ngo’s, vakbonden, overlegorganen).

Hoewel het poldermodel in bredere zin verwijst naar het consensusmodel, waarbij belangenbehartigers een verbinding vormen tussen overheid en burger, zien Van Keken en Kuijpers ontwikkelingen die erop wijzen dat deze tussenlaag vooral elkaar weet te vinden.

Hoe de coronasteunmaatregelen de ongelijkheid juist vergroten

Hoe de coronasteunmaatregelen de ongelijkheid juist vergroten

Terwijl de insiders op de arbeidsmarkt profiteren van riante bescherming, groeit het leger onrendabele outsiders. Het miljardenpakket aan steunmaatregelen vergróót juist de ongelijkheid, stellen Kim en Dieuwertje vast. De zwakste schouders dragen nu de zwaarste lasten.

Zeven manieren waarop de kabinetten-Rutte onwelkome adviezen omzeilen

Zeven manieren waarop de kabinetten-Rutte onwelkome adviezen omzeilen

Nederlandse politici zijn verslaafd aan adviezen. Maar doen ze er ook iets mee? En wat als de uitkomst hen niet bevalt? Kim en Dieuwertje reconstrueerden zeven manieren waarop kabinetsleden tegenvallende adviezen omzeilen. Van de ‘nu even niet’-tactiek tot doen alsof je neus bloedt: advies? Welk advies?

De opperpolderaar is terug

De Sociaal-Economische Raad (SER) bestaat zeventig jaar. Na een woelige tijd lijkt er weer behoefte aan de adviezen die in deze overlegtempel tot stand komen. ‘De SER is dood. Lang leve de SER.’ Luister dit verhaal hier.

Alle artikelen over de polder