Hij was slechts vijf maanden interim-minister in het vorige kabinet. Maar Pieter Winsemius (VVD) kreeg in die tijd meer voor elkaar dan zijn voorganger Sybilla Dekker in drieënhalf jaar. Zijn partij zit inmiddels in de oppositie, maar in het regeerakkoord van Balkenende-IV is de hand van Winsemius duidelijk zichtbaar. ‘Ik had een directe lijn met de onderhandelaars.’

‘Ik neem mezelf iets kwalijk,’ zegt Pieter Winsemius ineens halverwege het gesprek. En hij begint over een debat in de Tweede Kamer, afgelopen oktober. ‘De SP bleef maar doorzeuren over volkstuintjes. De Nederlandse Spoorwegen bezaten een aantal volkstuintjes. Die lagen gevaarlijk dicht bij het spoor en zouden daarom opgeruimd worden. De SP was tegen. Als minister kon ik daar op dat moment niet zoveel mee. Pas later realiseerde ik me: die SP’ers kijken door de ogen van de witte arbeiders in de oude wijken. En daar is het volkstuintje sinds jaar en dag het hoogst bereikbare ideaal. Kijk, zelf ben ik...