Tijd van leven

Heeft u een vaste weekindeling?

‘Nee. Was het maar waar, zou ik bijna zeggen. In de praktijk ben ik toch voornamelijk illustrator, dus als de telefoon gaat, moet ik ineens heel hard aan de slag. Ik heb tegenwoordig een studiootje in Friesland waar ik regelmatig heen vlucht – een hok waar vroeger pootaardappelen overwinterden – en daar is het doodstil, met prachtige vergezichten. Soms hoor ik een raar geluid en dan weet ik: o ja, dat is een schaap. En dan is het weer een uur stil. Fantastisch vind ik dat, zeker nu de stad me weinig meer te bieden heeft: door een leveraandoening mag ik niet meer drinken. Dus uit je dak gaan bij bandjes is er voor mij niet meer bij. Dan blijkt dat rock-‘n-roll en alcohol veel met elkaar te maken hebben – zeker voor een stijve Nederlander. Maar ik hou nog steeds van muziek, hoor, en als ik alleen ben heb ik geen drank nodig om muziek te waarderen.’

Wat vond u een nare tijd?

‘Ik heb behoorlijk lang aan de dope gezeten, hoewel ik op dat...